Biserica Parohiala Costesti
Biserica Parohiala Costesti a inceput a fi zidita in anul 1913, prin stradania preotului Nicolae Sacerdoteanu. Lucrarile au fost finalizate in anul 1937, cand preot era Ioan Angelescu.
un serviciu oferit de CREŞTIN ORTODOX WEBSITE
[Intra in cont]

Categorii


 Catapeteasma Bisericii Parohiale Costesti 

CATAPETEASMA

Catapeteasma, din zid, are patru registre, descoperind privirii urmatoarele icoane:
a. in primul registru
-   la sud, langa catapetesama, se afla chipul Sfantului Grigorie Decapolitul;
- urmeaza Icoana hramului, ADORMIREA MAICII DOMNULUI (o foarte interesanta pictura, cum n-am mai vazut prin alte parti. Veniti sa o vedeti si dumneavoastra!);
-   usa diaconeasca, unde este zugravit Sfantul Arhanghel Gavriil;
-   icoana imparateasca a Domnului nostru Iisus Hristos Pantocrator.

Biserica Parohiala Costesti - Icoana Imparateasca

Aceasta icoana pune in evidenta infatisarea cutremuratoare a Dreptului Judecator.
Capul lui Iisus Hristos este inconjurat de o aureola in nuante de galben crom.
Expresia chipului Sau este cea a Legiuitorului si Judecatorului Atotvazator si sobru, dar milostiv.
Este o icoana a lui Iisus Hristos – CEL VECHI DE ZILE, un Iisus cu parul si barba albe.

Usile Imparatesti, cu scena Bunei-Vestiri la mijloc, iar  jos, sub ea, in N, in medalion rotund, Proorocul David; la S, tot in medalion rotund, apare chipul Proorocului Solomon.

Icoanele Usilor Imparatesti sunt incadrate de o frumoasa sculptura, practicandu-se motivul vegetal (frunze si flori de acant). Este o sculptura in stil bizantin-brancovenesc.
Se utilizeaza foarte mult auriul, atat la Usile Imparatesti cat si mai sus, la catapeteasma.

-    icoana imparateasca a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus in brate.
Maica Domnului este redata printr-o infatisare grava si maiestuoasa:

-    usa diaconeasca, cu Sfantul Arhanghel Mihail;
-    icoana Sfantului Ierarh Nicolae;
                 -      langa catapeteasma, la nord, este zugravit  Sfantul Ioan Botezatorul.
Un brau format dintr-un ciubuc de sectiune dreptunghiulara, incadrat de doua profile plane, despart primul registru de cel de al doilea, in care gasim icoanele marilor praznice (de la N la S ): Nasterea Maicii Domnului, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, Buna-Vestire, Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos, Intampinarea Domnului; Botezul Domnului; Cina cea de Taina; Intrarea in Ierusalim a Mantuitorului; Invierea Domnului nostru Iisus Hristos; Inaltarea Domnului; Pogorarea Sfantului Duh; Schimbarea la Fata; Adormirea Maicii Domnului.

Un brau format dintr-un ciubuc de sectiune dreptunghiulara desparte registrul al doilea de cel de al treilea, in care sunt asezate icoanele Sfintilor Apostoli, dupa cum urmeaza (de la N la S): Sfantul Apostol si Evanghelist Marcu, Sfantul Apostol si Evanghelist Matei, Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, Sfantul Apostol Bartolomeu, Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, Sfantul Apostol Pavel; Sfanta Treime, Sfantul Apostol Petru, Sfantul Apostol Filip, Sfantul Apostol Tadeu, Sfantul Apostol Toma, Sfantul Apostol Iacob, Sfantul Apostol Simon Zilotul.

Un brau format dintr-un ciubuc de sectiune dreptunghiulara desparte si acest registru, al treilea, de urmatorul, al patrulea, in care apar, in medalioane rotunde, Sfintii Prooroci, pe care va invit sa-i descoperiti singuri!
Acest al patrulea registru este despartit de Sfanta Cruce cu Rastignirea Domnului nostru Iisus Hristos de catre un brau format dintr-un ciubuc de sectiune dreptunghiulara.

La baza crucii apare pictat, intr-o icoana, Dealul Golgota. In stanga Sfintei Cruci (la N), este o icoana ce-l reprezinta pe Sfantul Evanghelist Ioan, iar in dreapta (la S) – icoana Maicii Domnului. Aceste icoane se mai numesc si "molenii”.

Cele doua personaje sfinte sunt reprezentate cu fata catre Crucea Rastignirii, aplecati catre ea. Si crucea, si cele doua molenii, sunt incadrate de o interesanta sculptura, in lemn traforat, practicandu-se motivul vitei-de-vie si al strugurelului.

Vita-de-vie exprima dogma generatoare a martiriului si sperantelor; vita-de-vie incarcata cu struguri sugereaza ideea ca bunul crestin trebuie sa lucreze in via Domnului, spre a produce fructe de sanctitate; ramurile vitei cu struguri reprezinta sangele Domnului Hristos; spicele (intalnite la Biserica ,,Secaturi”) reprezinta Trupul Domnului Hristos.

Icoanele catapetesmei sunt despartite prin cadre in basorelief. Ele se termina, in registrele al doilea si al treilea, la partea superioara, cu arce in plin cintru, deasupra carora, in spatiul ramas liber pana acolo unde incepe braul delimitator, sunt practicate motive florale, aplicate in interiorul unor spirale compuse dintr-o serie de zale, ce se leaga unele de altele in al doilea registru; un sir de romburi, al caror mijloc este gol, romburi dispuse de-a lungul catapetesmei in grupuri de cate doua, dupa care urmeaza o steluta sau o floare (corola unei flori, mai exact!).

In registrul al patrulea, intre medalioanele rotunde in care sunt pictate chipurile proorocilor, sunt dispuse frunze stilizate de acant.

Primul brau al catapetesmei este si el interesant, in sensul ca aici se practica un motiv geometric, ce aminteste de iile femeilor: doua siruri paralele de linii frante (sau in zig-zag), ce intercaleaza un sir de curbe, neunite.

Atat Jiltul Arhieresc, cat si tetrapodul, sunt sculptate in lemn, in stil brancovenesc, de Dumitru P. Dumitrescu, inca din 1937.

Icoanele din primul registru al catapetesmei sunt ornamentate, pe rama, cu aceleasi tipuri de linii: curbe, neunite; linii intrerupte groase; linii continue groase - ondulate.

Icoana imparateasca a Maicii Domnului cu Pruncul este o icoana NIKOPOIA. Maica Domnului este redata frontal, tronand intr-un jilt de culoare azurie, purtand rochie de nuanta albastra si maforion rosu. Ea Il tine pe genunchi pe Iisus, care binecuvanteaza cu mana dreapta.

Biserica Parohiala Costesti

Valoratia carnatiei este realizata prin suprapunerea succesiva a straturilor de culoare, de la brun-verzui pentru umbre, la ocru si rosu pentru partile luminate.
Blicuri fine formeaza accentele.
Cutele hainelor sunt redate prin negru si alb.

Icoana Sfantului Ierarh Nicolae, tronand: aici, monumentala figura a Sfantului Nicolae este redata frontal. Cu mana dreapta, sfantul schiteaza gestul binecuvantarii, in mana stanga tinand o carte inchisa, cu scoartele negre-verzulii. El poarta un stihar in nuante de negru-albastrui, cu manecute rosiatice, un felon in nuanta de rosu si un omofor in nuante de alb, gri, rosu etc., cu cruci rosii-maronii.

Valoratia carnatiei este realizata prin suprapunerea succesiva a straturilor de culoare, de la brun verzui pentru umbre, la ocru pentru lumini, cu accente facute cu alb.

Sfantul Nicolae are pe cap o mitra in nuante de rosu, cu cabosoane.

Marginile Usilor Imparatesti sunt ornamentate si ele cu aceleasi motive care s-au practicat si la braiele ce separa registrele catapetesmei: linii subtiri ondulate (vezi primul brau).

(Micromonografie realizata de profesor de limba si literatura romana NICOLETA Enculescu, nepoata a Comunei)